Op 12 juni streek de NFB National Tour neer in Zoetermeer. Op de Advanced XL layout, die sinds de zomer van 2021 permanent te bespelen is, bij Discgolf van Tuyllpark werden de deelnemers getrakteerd op schitterend weer en uitdagende holes.

Doordat de discgolfbaan in Zoetermeer in een sportpark ligt, deels op verlaten voetbalvelden, is het altijd prettig spelen, ook in de zomer. De deelnemers navigeerden vlot en soepel door de tweeduizend meter lange achttien holes course. Tournament director Pelle Rietveld: ‘Doordat de course relatief open is, is het bij het ontwerp goed zoeken geweest naar de echte discgolfuitdagingen. Maar zeker met de toevoeging van het rondje van zeven holes om een meertje is er een hele mooie course ontstaan met een goede balans tussen open holes, tunnel shots, en holes waar precieze plaatsing, danwel pure afstand van belang zijn. De course heeft inmiddels ook echt enkele signature holes, zoals de strategische par 4’s hole 7, 8, 12 en 15. En de worp over het water bij hole 17 blijft spelers ook bij. Het was mooi om deze course nu ook in National Tour-verband. Ik hoop dat het bestaan van deze uitdagende permanente baan gaat bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het niveau van de Nederlandse discgolfspelers.’
Het lange wachten dat soms onlosmakelijk met discgolf verbonden is, werd tot een minimum beperkt, ruim binnen de drie uur werd een ronde om het zoete meer voltooid. Mede daardoor was de sfeer opperbest. En de prestaties logen er niet om.

Rienk Kan (CPF) was onbetwist de beste speler van het veld. Hij eindigde de dag zeventien strokes onder par, met tien strokes voorsprong op de eerstvolgende concurrent. Volgens het ratingsysteem van de PDGA was zijn spel gemiddeld over de hele dag ruim 1000 ratingpunten waard. Kan navigeerde kalm en koel, maar trefzeker door de course. In de komende weken zal Kan meerdere toernooien in Scandinavië aandoen. Op basis van zijn spel in Zoetermeer mag verwacht worden dat hij zich tegen Europese topspelers ook prima staande zal kunnen houden.

Dean Schaub (DSA) is een vaste waarde, die uitgekiend zijn kansen uitzoekt op een course. Met zeven strokes onder par werd hij de nummer twee. Op plek drie een drietal spelers: oude rot Rene Westenberg (DSA), de snel in de rangorde stijgende Robbert Heek (BDG), die in de eerste ronde op hole 5 een prachtige ace mocht noteren, en Rudolf de Roo (DSA). Leidschendammer De Roo is pas in coronatijd de sport fanatiek gaan oppakken, en zijn snelle vooruitgang mag dan ook niet onvermeld blijven. Het trio verzamelde uiteindelijk 117 worpen, wat neerkomt op vijf strokes onder par.

Ook Peter Buijsrogge (DVR) wist een ace te noteren op het zeer smalle boslaantje hole 3. Hoe het mogelijk is om hier een ace te noteren zal velen verbazen, maar feit is dat het hem wel gelukt is.


Daags voor de NFB National Tour speeldag mocht DSA ook al vierenveertig spelers verwelkomen voor de Sweet Lake Singles. National Tour spelers konden hier de layout uittesten, maar ook voor de recreatieve spelers lag een uitdagend toernooi klaar. Een vol weekend met veel hoogstaand discgolf in Zoetermeer.
In juli strijkt de NFB National Tour neer in Heerenveen.

Tekst: Pelle Rietveld – Foto’s: Cindy Friedman

Rienk Kan overtuigt in Zoetermeer